Хоолны жор
Дархлаагаа сайжруулах амтат шөлний жорууд сураад аваарай
Ханиад томууны үетэй зэрэгцэн “COVID-19” халдвар дэлхий нийтийг цочроогоод буй. Тус өвчнөөс сэргийлэх хамгийн энгийн бөгөөд шалгарсан арга бол дархлаагаа дэмжих юм. Иймд бид дархлаа сайжруулах амтат шөлний жоруудаас хүргэж байна.
Ногоотой шөл
- Үхрийн мах- 300 гр
- Ургамлын тос- 3 цайны халбага
- Лууван- 1 ширхэг
- Сонгино- тал
- Сармис- 1 хумс
- Үхрийн тунгалаг шөл- 3 аяга
- Хэрчсэн байцаа- 2 аяга
- Улаан лоолийн соус- 1 цайны халбага
- Хатаасан базилик- 1/2 цайны халбага
- Хатаасан орегано- 1/4 цайны халбага
- Давс- 1/4 цайны халбага
- Ногоон хулуу- 1 ширхэг
- Хэрчсэн үхрийн мах, лууван, сонгино, сармис зэргээ 5 минут орчим ургамлын тосонд хуурч бэлтгэнэ.
- Үүндээ үхрийн тунгалаг шөлөө хийж, байцаа, улаан лоолийн соус, базилик, орегано, давсаа нэмэн, хоолоо амталж буцалгаарай.
- Ойролцоогоор 15-20 минут болсны дараа хэрчсэн хулуугаа нэмэн, ахин 3-4 минут гал дээр байлгана.
Вьетнам шөл
- Тахианы мах – 500 гр
- Төмс – 500 гр
- Лууван – 2 ш
- Гоньдны үндэс – 1 ш
- Бөөрөнхий сонгино – 1 ш
- Улаан буудайн гурил – 2 хоолны халбага
- Ургамлын ргамлын тос – 40 гр
- Давс, нунтаг улаан перец – хүссэнээр
- Цөцгий – 4 хоолны халбага.
- Тахианы махаа чанаж шөл гаргана. Лууван, сонгино, гоньдыг савхан хэлбэртэй хэрчээд 5-7 минут ургамлын тосондоо хуурч сайн ширгээнэ.
- Буцалж буй шөлөндөө том том хөшиглөсөн төмсөө хийгээд 7-10 минут чанана.
- Хуурсан ногооонуудаа хийж, перец, давс, гурил (урьдчилан хайруулын тавган дээр алтлаг өнгөтэй болтол хуурч, 3-4 хоолны халбага бүлээн шөлөнд хийж хутгасан байна) зэргээ хийж буцалгана. Дахин 15-20 минут буцалгана. Шөлийг таваглахдаа таваг тус бүрийд цөцгий хийнэ.
Үхрийн мах чинжүүтэй Америк шөл
- Нарийн хэрчсэн үхрийн мах – 500 гр
- Нарийн хэрчсэн хиам эсвэл зайдас – 50 гр
- Шарсан улаан чинжүү хатааж, нимгэн хэрчсэн – 100 гр
- Эрдэнэ шиш – 2 аяга
- Жижиглэсэн яншуй – 2 цайны халбага
- Улаан лоолийн нухаш – 1 лааз
- Улаан чинжүү – 1 цайны халбага
- Дунд зэргийн гал дээр хиам-зайдсаа тос нь ялгарч шаргал өнгөтэй болох хүртэл нь 5 минут орчим хуурна.
- Саванд нь тосыг нь үлдээгээд хиам/зайдсаа салгаж ав. Хиамны тос байгаа учраас илүү тос хэрэглэх шаардлагагүй.
- Саваа тостой нь дахин халаагаад дээрээс нь үхрийн махаа нэмнэ. 10 минутын турш жигд болтол нь чанаарай.
- Улаан лоолийн хамт чинжүү, ус нэмээрэй. Буцалсны дараа нь эрдэнэ шиш, амтат чинжүү зэргийг нэмж хийнэ.
- Дараа нь галыг нь багасгаж, тагийг нь таглаад 30 минутын турш зөөлөн гал дээр үхрийн махаа зөөлөн болтол буцалгана.
- Шөлөө болсны дараа таваглаад дээрээс нь яншуйгаа цацаарай.