Мэдээ

ЦАХИМ ЭМЧ: ХУНЧИР КОВИДЫН ХҮНДРЭЛЭЭС СЭРГИЙЛНЭ

Цахим эмч хэмээн бидэнд танил болсон эмч Баярбямба “Хунчир хандалж уугаарай. Ковидын хүндрэлээс сэргийлнэ хэмээн бичжээ”. Та бүхэнд Хунчирын ашиг тусын тухай мэдээлэл хүргэж байна.

Ургамлын ХААН!  Уламжлалт анагаах ухаан, эмийн ургамлын судлалаар Монголдоо төдийгүй олон улсад хүлээн зөвшөөрөгдсөн эрдэмтэд Хунчир гэж ямар ургамал болох, Монголчууд дэлхийн олон улсууд хэзээнээс хэрэглэж эхэлсэн, ямар ашиг тустай талаар танд зориулан тайлбарлажээ.

Ургамлын хаан ХУНЧИР:

Дорно дахины анагаах ухаанд өргөн хэрэглэгдсээр ирсэн Astragalus буюу ХУНЧИР-ийг өрнийн шинжлэх ухаанд судалж үзээд эмчилгээндээ ашиглаж эхэлжээ. Тэр ч байтугай дэлхий дахинд дэгдээд буй Ковид 19-ийн халдварын үед ч эерэг нөлөөтэй байгаа талаар эрдэмтэд онцолж байна. Энэхүү ургамал нь биеийн дархлааны системийг дэмжих онцгой ач тустай.

Дархлааны систем нь гадны хорт бодисоос хүний биеийг хамгаалж биеийг хоргүйжүүлэх үүргийг гүйцэтгэдэг юм. Мөн хунчир нь хөгшрөлт, үрэвслийн эсрэг антиоксадинт үйлдэл үзүүлэхээс гадна элэг, мэдрэлийн тогтолцоо, бөөр, уушги, зүрх зэрэг эд эрхтний үйл ажиллагааг дэмждэг болох нь судалгаагаар нотлогдсон.

Монголчууд бид 900 орчим жилийн өмнөөс зэрлэг байгалиас хунчирыг түүн биеийн тамир тэнхээг нэмэгдүүлэх, шарх, үрэвслийг анагаахад хэрэгсэлээр ирсэн түүхтэй билээ. Хожим сүүлийн 200 жил зэрлэг байгалиас нь үлэмж ихээр сүйдлэн түүж экспортлосноор устган үгүйрч УЛААН НОМонд бичигджээ.

Дэлхийн олон улсын эрдэмтэд ХУНЧИРын ач тусыг судлан тогтоож хортой, хоргүй хавдар, Зүрх судас, Чихрийн шижин зэрэг хүнд өвчний үед уух, урьдчилан сэргийлж хэрэглэх олон төрлийн эм, эмийн бүтээгдэхүүний гол түүхий эд болгон ашигласаар байгаа юм.

Энэхүү Хунчир нь Монгол нутагт тарьж ургуулсан, 100 хувь органик, эмийн ургамлын үндэс юм. Хунчир нь Витамин A, C, E, Селен, Алкалойд, Салонин, Флаоноид, Полисахарид зэрэг биологийн өндөр идэвхит бодис агуулдаг. Хунчирын эмчилгээний чанар нь шинжлэх ухааны олон жилийн судалгаагаар нотлогдсон бөгөөд Уламжлалт анагаах ухаанд өргөн хэрэглэгддэг.

Хунчир нь хоол, цайнд онцгой амттай орц байхаас гадна хүний биед үзүүлэх эмчилгээний шинж чанараараа Солонгосын Хүн орхоодойгоос хавьгүй илүүг Монголын болон олон улсын нэрт эрдэмтэд хэдийн судалж тогтоосон.

Хунчирын ашиг тус:

  • Холестерин бууруулна
  • Дархлаа сэргээнэ
  • Чихрийн шижинг илааршуулна
  • Хавдрын өсөлтийг саатуулна
  • Харшлыг намжаана
  • Шархыг түргэн эдгээнэ
  • Хоол боловсруулалтыг сайжруулна
  • Цус шингэлнэ
  • Биеэс хор зайлуулна
  • Залуужуулна

Хэрэглэх заавар: 50-100 грамм Хунчирыг сайтар угааж цэвэрлэн, 2-3 литр усанд 5 минут буцалгасны дараа зөөлөн гал дээр үргэлжлүүлэн 10 минут буцалгаж хандаа бэлтгэнэ. Бэлтгэсэн хандыг өдрийн турш цай болон бусад уух зүйлсийнхээ оронд ууж хэрэглэнэ. Хандыг сэрүүн газар хадгалж, 24 цагийн дотор хэрэглэвэл зохимжтой. Үндсийг 3-4 удаа дахин хандалж болно. Хандалсан үндсийг хуурай, сэрүүн газар /0-5 градуст/-т хадгална. Хунчирын хандыг 10 хоног уусны дараа 10 хоног завсарлана.

Шөлөнд хэрэглэх: Угааж цэвэрлэсэн хунчирыг шөлөнд буцалгаж хэрэглэвэл, таатай сайхан амт оруулж, алжаал ядаргааг тайлна.

Махтай чанах: Угааж  цэвэрлэсэн хунчирыг махтай хамт чанаж хэрэглэж болно.

VIA: Цахим эмч

Санал болгох нийтлэл

Сэтгэгдэл

АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд Winnergy.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.

Back to top button
error: Content is protected !!